XL-MØBLER / XL-BYG (Byggecenter)
Navnestrid om brugen af "XL" i firmanavn.

XL Byg XL Møbler
Foto: Fyens / Tv2

04 September 2018

Den 4. september 2018 afholdt Sø- og Handelsretten møde med XL-byg & XL-Møbler for at afgøre navnestriden om brugen af XL.

     - Retsmægling er afsluttet. 

XL-Møbler og Xl-Byg indgår forlig om brugen af XL

Parterne har nu drøftet under hvilke vilkår XL-Byg og XL Møbler begge kan eksistere på markedet.

Parterne er blevet enige om at fortsætte hver sin forretning under forudsætning af, at XL Møbler ikke etablerer nye forretninger i nærheden af XL-Bygs nuværende og fremtidige forretninger, og at XL Møbler ikke sælger varer og ydelser inden for XL-Bygs primære varesortiment.

XL møbler er kommet for at blive! Vi ser forliget som en kæmpe sejer og for XL-Møbler er vi meget tilfredse med forliget, da vi nu er sikret den fortsætte brug af XL i vores navn.  Som afrunding ser vi dette som en god afslutning på en ellers misforstået sag.

_________________________________________________________

27 Juli 2018

XL-Byg mener ikke, at den fynske møbelkæde XL Møbler må bruge XL i vores navn. Striden kan snart havne i retten

XL møbler har siden åbningen af vores første butik oplevet stigende vækst, og stor interesse fra vores kundekreds grundet vores store, skræddersyede møbler som kan tilpasses kundens behov. Men med succes er bump på vejen selvfølgelig uundgåelige.

Kort efter at vi udvidede til Sorø, modtog vi en mail fra XL-Bygs advokat, der gjorde os opmærksomme på at XL-byg ikke brød sig om brugen af ’XL’ i vores butiksnavn og så helst at vi helt droppede de. Dog fastholdt vi ufortrødent vores position, hvilket resulterede i en kommende rets-mægling i september, som sidste mulighed for at undgå en sag i Sø- og Handelsretten.

Navnet XL Møbler er valgt, fordi vi i XL Møbler er kendt for at sælge store familiesofaer, kaldet U-sofaer (hjørnesofaer med chaiselong). Vi har skabt os en kundekreds, som kender os på det her navn, og der er lagt et stort arbejde samt mange ressourcer i at markedsføre os med det. Selvom betegnelsen XL er af en deskriptiv natur (jf. betegnelsens funktion som forkortelse af ordene extra large) og ikke har særpræg, hvad angår vores varer og tjenesteydelser, er modparten indstillet på at sagen skrider frem. Vi har tilbudt flere mindelige løsninger, men må altså acceptere disse triste omstændigheder.

Vi håber fortsat på at et kompromis kan findes. For os er vores principper og værdier kampen værd. Principper såsom exceptionel service, store samt komfortable møbler, der kan bringe liv til ethvert hjem og et bredt sortiment med adskillige valgmuligheder for vore kunder.  Principper, der runger klart og tydeligt i navnet XL møbler. Vores kunder kommer selvfølgelig først og vi vil derfor forsøge, at få problemet løst hurtigst muligt, så vi fortsat kan fokusere på at give alle jer den femsetjernede købsoplevelse, som småt er blevet synonymt med vores forretninger.

Ikke særpræget nok?

(en forkortelse af XL kan der i sagens natur ikke tages patnet på)..

Som argument i sagen henviser vi i XL Møbler blandt andet til en ansøgning til Patent- og Varemærkestyrelsen om at få rettighederne til navnet XL Møbler. Dengang fik vi afslag med begrundelsen, at navnet var beskrivende for varen og ikke havde særpræg nok. I samme svar havde Patent- og Varemærkestyrelsen undersøgt, om navnet lignede andre varemærker så meget, at det kunne forveksles. Det vurderede Patent- og Varemærkestyrelsen ikke var tilfældet.

Derfor mener vi i XL Møbler, at man i det facto ikke giver XL-Byg eneretten til det almindeligt brugte "XL".

Skulle en retslig afgørelse ende med at gå XL Møbler imod, vil XL Møbler fortsat være i stand til at levere sine kunder den samme service.

Vi i XL Møbler håber retfærdigheden gør at begge kan få lov til at beholde navnet.

Hvad betyder dette for dig som kunde?

Selv hvis dette munder ud i at vores møbelhuse må skifte navn, kommer vores principper ikke til at ændre sig og vi vil fortsat prioritere vore kunder. Derfor behøver vore kunder ikke at føle sig utrygge ved fortsat at handle i vore forretninger. Vi ser frem til at meddele en forhåbentlig positiv afslutning på denne komplekse strid!